Brzinom do zvezda

Brzinom do zvezda

POČINJE ŠKOLSKA GODINA, A SA NJOM I SEZONA TRENINGA: KAKO DA IZABERETE NAJBOLJU AKTIVNOST ZA SVOJE KLINCE

Ruku pod ruku sa redovnim školskim obavezama idu i one vannastavne. Tako većina mališana posle časova i vikendom ide na plivanje, ples, fudbal, jezike, sviraju gitaru, klavir... Ukoliko vaše dete nije srećno zbog treninga koje mora da pohađa, nemojte mu nametati svoju volju, po svaku cenu: možda ste jednostavno izabrali aktivnost koja detetu ne "leži".

Dakle, ukoliko već možete detetu da priuštite određeno usavršavanje, onda mu priuštite i da uživa u njemu. Evo kako da prepoznate afinitete svog mališana i da usmerite njegov talenat ka nečemu što ga zaista zanima.

Telenor je najbolja mreža na testu ponovo

Sport

Od "klasičnog" fudbala, preko plivanja, atletike, sve popularnijeg tenisa, baleta: mnoge su mogućnosti kako vaše dete može konstruktivno da provede vreme škole. Međutim, stručnjaci upozoravaju na jednu grešku - roditelji često upisuju dete na određeni sport prerano.

Najvažnije je da se detetu pravilno razvije motorika, a dešava se da u određenom dobu još uvek nije spremno za neke napore koje ti treninzi zahtevaju. Takođe, postoji i mogućnost da dete nije dovoljno zrelo, te da neće imati pažnje da prati sve što se objašnjava.

Preporuka je da se dete najpre bavi nekim od bazičnih sportova kao što su plivanje, atletika ili gimnastika, pa tek onda da izabere neki ekipni sport ukoliko to želi. Jedino bazični sportovi omogućavaju pravilan razvoj svih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti deteta, dok sportovi s loptom nisu za decu mlađu od 12 godina, kažu stručnjaci.

Telenor je najbolja mreža na testu ponovo

Matematika

Čak i redovni časovi matematike bauk su za većinu školaraca, ali povremeno se izdvoji i neki veoma talentovani đak. Imajući u vidu da je u pitanju retka pojava, nastavnici se često oduševe kada vide da je dete zainteresovano upravo za ovu nauku, pa često i sami žele da pruže dodatnu pomoć nakon časova.

Takođe, postoje i matematičke škole, koje će vašem mališanu pomoći da razvija vijuge.

Sa druge strane, postoji i trend roditelja koji insistiraju da im deca pohađaju prestižne matematičke školice, verujući da im je to put ka još elitnijim gimnazijama i fakultetima, ali po rečima iskusnih profesora, veoma brzo se vidi koje dete je zaista zainteresovano i talentovamo, te plan nasrtljivog roditelja padne u vodu.

Jezici

Period od četvrte do šeste godine je najbolji za usvajanje novih znanja i treba ga maksimalno iskoristiti za učenje stranog jezika. Kroz pesmu, igru i vizuelni doživljaj, deca usvajaju reči spontano, bez opterećenja gramatikom i slovima. Ako vaš mališan voli da priča, peva, gleda knjige i slike, možda je učenje stranog jezika prava aktivnost za njega.

Folklor

Za ovu aktivnost, kažu upućeni, nije presudan talenat, već volja, rad i upornost.

Često talenat deteta bude ugušen velikim očekivanjima roditelja, a da li je dete zainteresovano, uoči se već na prvom času po tome da li obraća pažnju na sitne stvari, da li prati kad se ide levo, kad desno, da li, dok čeka da počne muzika, skakuće ili nezainteresovano stoji, objasnio je jedan beogradski instruktor.

Telenor je najbolja mreža na testu ponovo

Šah

Dokazano je da se umna sposobnost bolje razvija kod dece koja igraju šah nego kod dece koja se ne bave ovom aktivnošću. Ova deca ostvaruju i bolje rezultate u školi: istraživanje sprovedeno među školskom decom u Italiji pokazuje da ova igra doprinosi postizanju boljeg akademskog uspeha.

Dete kroz igru uči kako treba da se ponaša, uspostavlja društvene odnose, razvija maštu i kreativnost, uči društvene norme, ali i kako da prihvati poraz.

U našoj zemlji postoji nekoliko šahovskih saveza: Šahovski savez Srbije, Beograda, Vojvodine, Centralne Srbije... Te ćete sigurno uspeti da pronađete pravi klub za svog malog genijalca. Osim toga i većina škola u Srbiji nudi časove šaha, koje njihovi učenici mogu da pohađaju.

Telenor je najbolja mreža na testu ponovo

Muzika

Muzika ima ogroman značaj za razvoj deteta jer u potpunosti angažuje mozak.

Da biste pronašli instrument koji najviše odgovara vašem detetu, morate da vodite računa o njegovom karakteru i mogućnostima. Nema potrebe da dete prerano upišete u muzičku školu, već sačekajte da pođe u školu, jer će učenje biti lakše kada dete već ume da čita i piše.

Stručnjaci su olakšali i izbor instrumenta uprostili ovako: klavir je za vrednice, truba za one koji vole da se istaknu, violina za levoruke, flauta za mirnu decu, gitara za male mangupe...

Šta kad hoće da odustane

- Ukoliko dete želi da odustane od neke aktivnosti, treba videti razlog i, ako je posredi samo trenutna kriza, podsticati ga da nastavi i naučiti da ne odustaje lako. Najgore je ako dete forsirate - kaže psihoterapeut Svetlanka Knežević.